3. Wat kunt u zelf doen

Onderstaande uitleg kan helpen bij het verwerken van een schokkende gebeurtenis in de eerste 4 weken:

  • Herbelevingen, slecht slapen en concentratieproblemen e.d. zijn normale reacties op een abnormale situatie zoals een schokkende gebeurtenis.
  • Uw brein heeft een zelf-herstellend vermogen mits u daar de rust en tijd voor neemt.
  • Het is aan te raden dat u zo snel mogelijk na de schokkende gebeurtenis de dagelijkse routine rustig oppakt of, als dat niet mogelijk is, een nieuwe, meer aangepaste, routine ontwikkelt.
  • Daarnaast zal erkenning en steun van familie of vrienden helpen bij de verwerking van de nare gebeurtenis.

Er zijn veel informatieve websites met informatie over trauma en nare ervaringen. Onderstaand hebben wij enkele websites geselecteerd waar goede en betrouwbare informatie op staat vermeld.

Behandelmethode EMDR

Op de website van de Vereniging EMDR Nederland (VEN) staat alle informatie over de behandeling van een trauma middels EMDR. Er staan ook filmpjes op voor kinderen en volwassenen die de werking van EMDR laten zien. Ga hier naar de website van de VEN.

Trauma en nare ervaring

Arq heeft een openbare website die is gericht op ‘empowerment’, waarbij het doel is om u uitleg te geven over normale reacties op schokkende gebeurtenissen en tools te bieden om zoveel mogelijk zelfstandig de ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Lees hier meer.

Depressie klachten

Een film van de World Health Organization (WHO) over depressie. Voor cliënten en hun familie e.d. is het een zeer informatieve film (4 minuten) over depressie. Bekijk de film hier.

Zelftest

Een zelftest kan u helpen bij het inschatten van de ernst van de klachten. De testen stellen geen medische diagnose. Het geeft een beeld over uw kans op de betreffende stoornis. Wij hebben een aantal zelftests geselecteerd die vrij beschikbaar zijn.

Mirror

Mirror is een uitgebreide zelftest na ingrijpende gebeurtenissen.

Zelfhulpwijzer

De Zelfhulpwijzer geeft inzicht in de ernst van eventuele psychische klachten en geeft aan of online zelfhulp wat voor u is. Als dit zo is krijgt u een advies over welke vervolgstappen aangeraden worden.