Naar het programma

Opvang en nazorg na ingrijpende incidenten

dinsdag 16 juni 2020 van 09:30 tot 17:00 inloop vanaf 09:00

Direct aanmelden

Introductie

Kennis en kunde  voor de POH-GGZ in de ondersteuning en verwijzing na potentieel traumatische gebeurtenissen.

Introductie:
GGZ Praktijk ondersteuners hebben regelmatig te maken met patiënten die zich melden na een ingrijpende gebeurtenis of aangeven traumabehandeling te willen. In de opvang en eventueel verwijzing van deze patiënten is het van belang dat de praktijkondersteuner kennis heeft van verwerkingsprocessen, kan inschatten wanneer er sprake is van natuurlijk herstel of stagnerend herstel en wat de do’s en de dont’s zijn in de ondersteuning. Ook kennis van psychotrauma en van traumabehandeling is essentieel om de patiënt goed voor te kunnen lichten en effectief te kunnen verwijzen belangrijke aspecten. In deze scholing worden deze aspecten belicht en inzichtelijk gemaakt voor de dagelijkse praktijk.

Inhoud:
De workshop start met inventarisatie van ervaringen (zowel op werkgebied als privé) met bovengenoemde problematiek. Vragen en individuele leerdoelen worden genoteerd. In het anderhalf durende theorie gedeelte wordt geadresseerd wat een natuurlijke verwerkingsproces is, wat risico factoren zijn, wanneer en hoe je kunt signaleren dat verwerking niet goed ver loopt en wat te verwachten valt van traumabehandeling. Specifieke aandacht wordt gegeven aan EMDR en in overleg met de deelnemers kan er een demonstratie gegeven worden of wordt een filmopname van de behandeling getoond.
In de middag wordt aandacht gegeven aan gespreksvaardigheden in het opvanggesprek. Er worden praktijk-, en ervarings oefeningen gedaan waarbij de focus ligt op aspecten die specifiek bij deze doelgroep van belang zijn.
Aan het einde van de dag  worden de individuele en algemene leerdoelen geëvalueerd.

Leerdoelen:
Kennis op het gebied ingrijpende incidenten, natuurlijke en gestagneerde verwerking, diagnose Post Traumatische Stress Stoornis en traumabehandeling opdoen.
Kunde ontwikkelen in de opvang en nazorg van patiënten na ingrijpende gebeurtenissen,
inschatten wanneer verwijzing voor traumabehandeling nodig is,
goede voorlichting kunnen geven aan de patiënt over traumabehandeling.

Aan het eind van deze workshop heeft de deelnemer op genoemde vlakken competentie opgedaan die in zijn/haar praktijk toepasbaar is.

Docent

Literatuur

Artikelen worden uitgereikt.

Accreditaties

Registerplein / BAMw

GGZ-agogen5,5
Psychodiagnostisch werkenden5,5

LV POH-GGZ

Nascholing6

Praktische informatie

Data 16-06-2020, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Plaats Zernikepark 12, 9747 AN in Groningen
Tarief € 245,00 (Inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur.)
Deelnemers Maximaal 14 deelnemers

Annuleren
U kunt tot 2 weken voorafgaand aan de cursus kostenloos annuleren. Na deze annuleringstermijn is de volledige cursusprijs verschuldigd bij afmelding.

Doelgroep
GGZ-praktijkondersteuners, POH-GGZ

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.