Naar het programma

Masterclass Kortdurende schematherapie

vrijdag 29 november 2019 van 09:30 tot 17:00 inloop vanaf 09:00

Direct aanmelden

Introductie

Introductie
In april 2017 is het nieuwe boek verschenen: Kortdurende schematherapie; experiëntiële technieken. In deze reeks is naast deze nieuwe druk al eerder het werkboek Kortdurende schematherapie; cognitief gedragstherapeutische technieken ontwikkeld. Het beschrijft eveneens een kortdurende schematherapie protocol. De werkboeken kunnen los van elkaar worden gebruikt of achtereenvolgend. Op deze manier kan een keuze gemaakt worden in een kortdurende of langer durende schematherapie en alle schematherapietechnieken kunnen worden ingezet of een gerichte selectie van de technieken. Beide protocollen richten zich op het verminderen van de invloed van schema’s en modi op het dagelijks leven van patiënten. Dit kan in individuele schematherapie, maar ook in schemagroepstherapie

Deze masterclass geeft heldere richtlijnen hoe de experiëntiële technieken in een kortdurende schematherapie protocol kan worden toegepast. Het accent ligt op de (therapeutische) relatie en de experiëntiële technieken (imaginatie met rescripting, meerstoelentechniek, historisch rollenspel) en de wijze waarop deze in een kortdurende schematherapie ingezet kunnen worden.  Tevens wordt duidelijk gemaakt hoe dit protocol in een langerdurend traject kan worden toegepast.

Inhoud

  • Randvoorwaarden voor het opzetten en uitvoeren van kortdurende schematherapie: experiëntiële technieken (individueel en groep).
  • De voor- en nadelen van een gesloten (protocollaire) versus open groepstherapie. De verschillende fasen in het groepspsychotherapie proces alsmede de houding en interventies van de therapeuten worden besproken.
  • Indicatiestelling en motivatie van patiënt voor deelname aan dit protocol en bespreekbaar maken van valkuilen waar patiënt tijdens de therapie tegen aan zal lopen.
  • Oefenen met experiëntiële technieken  in een kortdurende schematherapie waarbij aandacht is voor de groep en individuele therapie: diagnostische imaginatie,  imaginatie met rescripting, meerstoelentechniek, (historische) rollenspel, en het gebruik van non-verbale therapietechnieken.
  • Bewustworden en stilstaan bij co-therapie en groepspsychotherapeutische processen.

Werkwijze/ werkvormen
De bijeenkomsten hebben een interactief karakter. Naast het bespreken van theorie en de literatuur wordt van de deelnemers verwacht dat zij door middel van rollenspellen hun vaardigheden verder ontwikkelen. Rollenspelen vinden vooral in de groep plaats, waarbij regelmatig gebruik wordt gemaakt van inspringers. Ook de therapeutische relatie wordt vaak besproken en geoefend, als ook groepstherapie wordt geoefend.

Het doel
De deelnemers zijn na afloop van de cursus in staat om een “kortdurende schemagroepstherapie; experiëntiële technieken” op te zetten en uit te voeren

Docenten

Jenny Broersen

Jenny Broersen

Basisopleiding Schematherapie / Masterclass Schematherapie
Lees meer

Michiel van Vreeswijk

Michiel van Vreeswijk

Basis- & vervolgopleiding Schematherapie / Masterclass Schematherapie
Lees meer

Literatuur

Verplichte literatuur
Broersen, J., & Vreeswijk, M. F., van (2017). Werkboek kortdurende schematherapie: experiëntiële technieken. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. (als voorbereiding hele boek lezen= 96 bladzijden)

Aanbevolen literatuur
Vreeswijk, M. F., van, & Broersen, J. (2017). Handleiding kortdurende schematherapie: voor groepstherapie en individuele therapie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditaties

VGCt

Nascholingscursus6

FGzPt (KP'ers)

Klinisch psycholoog7

Praktische informatie

Data 29-11-2019, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Plaats Zernikepark 12, 9747 AN in Groningen
Tarief € 250,00 (Inclusief koffie, thee & lunch. Exclusief literatuur.)
Deelnemers Maximaal 24 deelnemers

Voor wie
GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters die reeds de basiscursus schematherapie met succes hebben afgerond.

Annuleren
U kunt tot 2 weken voor aanvang van de cursus kosteloos annuleren.

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.