Naar het programma

Deze cursus is vol! Je kunt je nog wel aanmelden, maar dan kom je op de wachtlijst.

Direct aanmelden

Introductie

Introductie:
Verstijfd zijn van angst, rillingen langs je ruggengraat voelen lopen, vlinders in je buik. Je lichaam heeft ontelbare manieren om zich te uiten en je te vertellen dat er wat speelt. Bij trauma of overprikkeling waarbij de natuurlijke vlucht- of vechtrespons niet kan worden ingezet, zet energie zich vast in het lichaam. Als we geen mogelijkheid hebben ons zelfhelende vermogen in te zetten, blijven we in deze immobiliteit. Deze blokkade veroorzaakt velerlei lichamelijke klachten en ongewenste patronen passend bij trauma. Door middel van lichaamsgericht werken kun je het lichaam uitnodigen om weer uit deze blokkade te komen. Hierdoor kan het natuurlijke verwerkingsproces weer op gang komen. Alleen praten en “erover denken” is hiervoor niet voldoende.

Deze workshop biedt een introductie in lichaamsgericht werken, deelnemers krijgen praktische handvatten aangereikt om hiermee te werken.

Inhoud:
Tijdens de workshop zal er aandacht zijn voor: de Window of Tolerance, gronding, het inzetten van hulpbronnen en een introductie tot het sociaal zenuwstelsel (Porges) als uitbreiding van het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Het SIBAM model, in Nederland ook wel GBGAB genoemd ( Peter A. Levine) wordt geïntroduceerd als kapstok om mee te werken.
Afwisselend over de dag is er aandacht voor de theorie en daarbij passende praktische oefeningen. Nadruk ligt op het zelf ervaren. Daarom doen de deelnemers zelf lichaamsoefeningen en nemen zij deel aan korte oefensessies.

Het doel:
– De deelnemers hebben een context van waaruit ze lichaamsgericht werken kunnen inzetten.
– De deelnemers leren de taal van het lichaam beter verstaan en spreken. Ze krijgen meer oog voor het lichaam en de signalen die het geeft.
– De deelnemers kunnen de opgedane kennis integreren in de traumabehandeling.
– De deelnemers hebben door lichaamsgericht werken extra handvatten om beter contact te maken én te houden met de cliënt.

Docent

Marlene Koekkoek

Marlene Koekkoek

Lichaamsgericht werken bij trauma (+ verdieping)
Lees meer

Literatuur

Door de cursist zelf te verzorgen: Hoofdstukken 5,6,7 uit het boek: ‘De stem van je lichaam’ van Peter A. Levine (89 blz.). Het lezen van hoofdstuk 1 wordt aangeraden.
Dit boek kan u aanschaffen bij onze partner: breinboek.com

Accreditaties

NIP-Eerstelijnspsychologie

Overig6

NIP K&J / NVO

Diagnostiek0,5
Behandeling2,5
Herregistratie6

Vereniging EMDR Nederland

Algemene scholing (breed) 6

NIP - lichaamsgericht werken

Herregistratie1
Interventievaardigheden1
Diagnostiek en indicatiestelling4

Let op: accreditatie bij de VGCt en de FGzPt is niet mogelijk voor deze cursus.

Praktische informatie

Data 18-09-2020, 09:30 - 16:30 (inloop v.a. 09:00)
Plaats Zernikepark 12, 9747 AN in Groningen
Tarief € 225,00 (Inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur)
Deelnemers Maximaal 15 deelnemers

Voor wie:
Therapeuten die werken met trauma’s en handvatten willen hebben om het lichaam meer bij de behandeling te betrekken. Beheersing van EMDR is geen voorwaarde. De workshop richt zich niet specifiek op de behandeling van kinderen, maar de onderdelen kunnen wel gebruikt worden bij kinderen

 

Annuleren:
U kunt tot 2 weken voor aanvang van de workshop kosteloos annuleren.

Aanmelden

Deze cursus is vol! Je kunt je nog wel aanmelden, maar dan kom je op de wachtlijst.

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.