Naar het programma

EMDR en persoonlijkheidsstoornissen bij volwassenen en jongeren

dinsdag 6 oktober 2020 van 09:30 tot 17:00 inloop vanaf 09:00

Direct aanmelden

Introductie

Inhoud
Doorgaans kan EMDR als traumabehandeling worden toegepast zonder dat er veel aandacht besteed moet worden aan het vormgeven van de werkrelatie met de cliënt. Dit is anders als het gaat om de toepassing van EMDR bij cliënten met persoonlijkheidsstoornissen. Hun kernopvattingen interfereren sterk met het therapieproces. De manier waarop ze naar zichzelf kijken, is vaak rigide en de opvatting van anderen betreft ook de therapeut. De wijze van reageren vanuit hun opvattingen, gedachten en gevoelens kunnen henzelf, het therapieproces én de therapeut ontregelen. Hierbij speelt overdracht een rol van betekenis, vaak als gevolg van activatie van trauma’s. De therapeut dient zich dan bewust te zijn van zijn tegenoverdracht (valkuilen). Daarom is het van belang om voorafgaand aan de daadwerkelijke EMDR behandeling samen met de cliënt te voorspellen wat er kan gebeuren, zowel in het therapieproces als in de werkrelatie en te bespreken hoe hier mee om te gaan. Dit alles geldt zowel voor de behandeling van volwassenen als voor jongeren bij wie deze persoonlijkheidsstoornissen al in ontwikkeling zijn.

In de ochtend besteden we aandacht aan persoonlijkheidsstoornissen (i.o) en bij behorende disfunctionele [kern]opvattingen (i.o.). Vervolgens bekijken we onder welke condities EMDR toegepast kan worden (indicatiestelling voor rechtsom zoek strategie). Hierna gaan we dieper in op kernopvattingen en wat de valkuilen hiervan zijn voor de werkrelatie en therapie proces (relatiegericht therapieplan).

In de middag gaan we praktischer aan de slag met het voorspellen van mogelijke stagnaties bij het toepassen van EMDR in het algemeen en in het bijzonder bij de eigen casus (zoals cognitieve interweaves en imaginaire rescripting). Hierbij komen ook de tegenoverdrachtsreactie (anti therapeutische reacties) van de therapeut aan de orde en vervolgens serieuzer, hoe je deze reacties diagnostisch en therapeutisch kunt aanwenden in het behandelproces.

Tijdens deze workshop heeft elke deelnemer een toepasselijke casus in zijn hoofd die gedurende de dag ‘meeloopt’. Gedurende deze dag wordt het geleerde teruggekoppeld naar de eigen casus.

Leerdoelen:
– Cursisten hebben kennis van disfucntionele schemata passend bij de verschillende persoonlijkheidsstoornissen (kernopvattingen, voorspellende- en als-dan opvattingen) en kunnen deze bespreekbaar maken met de client.
– Cursisten hebben kennis van de valkuilen in de behandelrelatie (overdracht en tegenoverdracht) a.g.v. de disfunctionele schemata en kunnen dit diagnostisch en therapeutisch inzetten.
– Cursisten hebben kennis van de 8 stappen ter voorbereiding op de EMDR behandeling bij persoonlijkheidsstoornissen en weten hoe deze toe te passen.
– Cursisten kunnen EMDR behandeling toepassen bij clienten met persoonlijkheidsstoornissen (i.o.)

Docent

Els van Rijn

Els van Rijn

Directeur / GZ-psycholoog
Lees meer

Literatuur

Verplicht
– Broeke ten E., Meijer S. EMDR bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.
In: Praktijkboek EMDR, E. ten Broeke, A. de Jongh en H.J. oppenheim , 3e druk (92 pag.)

Aanbevolen
Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen, Sprey, A. (hoofdstuk:1.3.1, 1.4, 2.10: 6 pag.)
Zo ben ik nu eenmaal,  van der Does, W. (2013)

Accreditaties

VGCt

Nascholingscursus6

NIP K&J / NVO

Diagnostiek1,5
Behandeling1,5
Herregistratie6

Vereniging EMDR NederlandAangevraagd

Praktische informatie

Data 06-10-2020, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Plaats Zernikepark 12, 9747 AN in Groningen
Tarief € 225,00 (Inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur. )
Deelnemers Maximaal 18 deelnemers

Doelgroep
Deze workshop is bedoeld voor deelnemers die tenminste de basis- en vervolgopleiding EMDR hebben afgerond.

Annuleren
U kunt tot 2 weken voor aanvang van de cursus kosteloos annuleren.

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.