Naar het programma

EMDR bij seksueel geweld

zaterdag 20 maart 2021 van 09:30 tot 17:00 inloop vanaf 09:00

Direct aanmelden

Introductie

Nederland telt 1 miljoen slachtoffers die ooit een verkrachting hebben meegemaakt. Daarnaast maken 1 op de 100 mensen tussen 15-70 jaar elk jaar een nieuw incident van seksueel geweld mee. De laatste jaren zijn er andere, nieuwe vormen van zedenmisdrijven die sterk in opkomst zijn, waarbij het internet, social media en smartphones een rol spelen en waarvan veel kinderen en adolescenten de dupe worden.
Ongeveer de helft van de mensen die seksueel trauma heeft meegemaakt, ontwikkelt problemen variërend van PTSS tot andere angststoornissen, stemmingsstoornissen, seksuele problemen en revictimisatie. De behandeling van slachtoffers van seksueel geweld kent een aantal complicerende factoren, waaronder schaamtegevoelens en zelfverwijt van slachtoffers en het feit dat veel daders bekenden zijn. Dit vereist een specifieke aanpak.

Inhoud van de cursus
In deze workshop wordt de laatste stand van zaken gepresenteerd over forensische, medische en psychologische aspecten van seksueel trauma, onderbouwd door bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast wordt ingegaan op de bejegening van slachtoffers waaronder ‘blaming the victim’. De deelnemers leren bovendien EMDR in te zetten bij minderjarige en volwassen slachtoffers van seksueel geweld, in de acute fase en later. Hierbij komen zowel eenvoudige als meer complexe casusconceptualisaties aan de orde. De deelnemers leren aan de hand van praktische oefeningen het effect van hun EMDR behandeling te vergroten door de inzet van nieuwe werkgeheugenbelastingstechnieken, flashforwards, mental videochecks, cognitive interweaves en andere effectieve technieken. Bovendien wordt uitgebreid ingegaan op de behandeling van de gevolgen van seksueel misbruik in de vroege jeugd en welke behandelstrategieën daarbij kunnen worden toegepast, ook als er sprake is van dissociatie of ernstige co-morbiditeit. De lezingen en oefeningen worden ondersteund door videobeelden van behandelingen van slachtoffers van seksueel geweld.

Docenten

Iva Bicanic

Iva Bicanic

EMDR bij seksueel geweld
Lees meer

Ad de Jongh

Ad de Jongh

Basisopleiding EMDR, EMDR 2.0, EMDR bij seksueel geweld
Lees meer

Literatuur

Aanbevolen literatuur

 • Bicanic, I., Engelhard, I. M., & Sijbrandij, M. (2014). De prevalentie en behandeling van posttraumatische stress-stoornis en seksuele problemen na seksueel geweld. Gedragstherapie, 54 (4).
 • Bicanic, I., Van de Putte, E. M., Hehenkamp, L., Van Wijk, A. J., & De Jongh, A. (2015). Predictors of delayed disclosure of rape in female adolescents. European Journal of Psychotraumatology, 6: 25883 – http://dx.doi.org/10.3402/ejpt.v6.25883
 • Bicanic, I., De Jongh, A. & Ten Broeke, E. (2015). Stabilisatie in traumabehandeling bij complexe PTSS: noodzaak of mythe? Tijdschrift voor Psychiatrie, 75 (5), 332-339.
 • Bicanic, I. & De Jongh, A. (2016). De effectiviteit van EMDR therapie bij slachtoffers van seksueel geweld. EMDR Magazine, 4 (12), 48-49.
 • Bicanic, I. & De Jongh, A. (2017). “Als je het vertelt, dan.…”. Verbale dreigementen aan slachtoffers van seksueel geweld. EMDR Magazine, 5 (15), 30-32.
 • De Groot, J. & De Jongh, A. (2012). EMDR behandeling van PTSS na seksueel misbruik bij een vaginistische vrouw: een casus. Tijdschrift voor Seksuologie, 36, 3, 197-199.
 • De Groot, J., De Jongh, A., Leusink, P. (2013) Geen zin meer in seks? Denk aan psychisch trauma! Huisarts en Wetenschap, 56 (3):134-137.
 • De Roos, C., Knipschild, R., De Jongh, A. & Bicanic, I. (2017). EMDR en hervonden herinneringen. EMDR Magazine, 5 (15), 10-11.
 • De Jongh, A. & Bicanic, I. (2016). Hoe behandel je een patiënt met een genitale respons na seksueel misbruik. Deel 1. EMDR Magazine, 4 (12), 53-55.
 • De Jongh, A. & Bicanic, I. (2017). Hoe behandel je een patiënt met een genitale respons na seksueel misbruik? Deel 2. EMDR Magazine, 4 (13), 52-53.
 • Leenders, M., & De Jongh, A. (2017). De EMD-Knaller! EMDR Magazine, 5 (15), 40-52.

 

Accreditaties

NIP K&JAangevraagd
FGzPt (KP'ers)Aangevraagd
VGCtAangevraagd
NIP-EerstelijnspsychologieAangevraagd
Vereniging EMDR NederlandAangevraagd

Praktische informatie

Locatie Borchsingel 53, 9766 PP in Eelderwolde
Data 20-03-2021, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Tarief € 275,00 (Inclusief koffie, thee en lunch. Exclusief literatuur)
Deelnemers Maximaal 70 deelnemers

Annuleren
Kijk voor de annuleringsvoorwaarden op deze pagina.

Doelgroep
Om misverstanden te voorkomen: het EMDR onderdeel van deze workshop is niet bedoeld om EMDR te leren toepassen. Daarvoor dient een door de VEN geaccrediteerde Basisopleiding EMDR te worden gevolgd.

Voorwaarde deelname

Om misverstanden te voorkomen: het EMDR onderdeel van deze workshop is niet bedoeld om EMDR te leren toepassen. Daarvoor dient een door de VEN geaccrediteerde Basisopleiding EMDR te worden gevolgd.

Aanmelden

Stap 1 van 4 - Contactgegevens

De factuur wordt per e-mail gestuurd. Indien uw werkgever betaalt en/of de factuurgegevens afwijken van de contactgegevens, wilt u dan het juiste factuuradres + e-mail opgeven bij stap 3. Alvast bedankt.