Naar het programma

Basiscursus schematherapie – voorjaar

Vanaf donderdag 7 februari 2019 van 10:30 tot 18:00 inloop vanaf 10:00

Direct aanmelden

Introductie

Schematherapie is inmiddels een bekende behandelingsvorm van persoonlijkheidsproblematiek. De eerste onderzoekresultaten laten zien dat deze therapie effectief is en goed toegankelijk voor behandelaren en patiënten. Er is een groeiende belangstelling voor schematherapie.

Inhoud
Randvoorwaarden voor het opzetten en uitvoeren van schematherapie.
De voor- en nadelen van een (protocollaire) schematherapie. De verschillende fasen binnen het schematherapieproces alsmede de houding en interventies van de therapeut worden besproken.
Het diagnostisch proces dat leidt tot het includeren/ excluderen van een patiënt voor schematherapie. Naast het gebruik van dossierinformatie komt het gebruik van vragenlijsten als de schemavragenlijst, de modivragenlijst aan bod en oefenen deelnemers in het maken van een conceptualisatiediagram.
Motivatie van patiënt voor deelname aan therapie en bespreekbaar maken van valkuilen waar patiënt tijdens de therapie tegen aan zal lopen.
Schema CGT technieken zoals informatie verzamelen, voor- en nadelenanalyse, schemadagboek, taartdiagram, meerdimensionaal evalueren en rechtbanktechniek. Schema experiëntiële technieken zoals imaginatie, historisch rollenspel, maar ook het gebruik van non-verbale therapietechnieken. Een inleiding in schema MBCT-technieken. Ook wordt veel aandacht besteed aan de therapeutische relatie.

Het doel
De deelnemers zijn na afloop van de cursus in staat om een goede inschatting te maken van wie wel/niet in aanmerking komen voor de schematherapie en zijn in staat om een schematherapie op te zetten en uit te voeren.

Docenten

Jenny Broersen

Jenny Broersen

Basisopleiding Schematherapie / Masterclass Schematherapie
Lees meer

Michiel van Vreeswijk

Michiel van Vreeswijk

Basis- & vervolgopleiding Schematherapie / Masterclass Schematherapie
Lees meer

Accreditaties

NVvP

Nascholing psychiatrie24

VGCt

Nascholingscursus25

FGzPt

FGZP Bij- en nascholing18

NIP K&J / NVO / NVO

Extra literatuurstudie11
Diagnostiek3
Behandeling22
Herregistratie25

Register schematherapie2017-11
NVO303471

Praktische informatie

Data 07-02-2019, 10:30 - 18:00 (inloop v.a. 10:00)
08-02-2019, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
14-03-2019, 10:30 - 18:00 (inloop v.a. 10:00)
15-03-2019, 09:30 - 17:00 (inloop v.a. 09:00)
Plaats Zernikepark 12, 9747 AN in Groningen
Tarief € 1175,00 (Inclusief koffie, thee en lunch, exclusief literatuur)
Deelnemers Maximaal 18 deelnemers

Voor wie
(GZ-)psychologen, orthopedagogen (generalist), klinisch psychologen, psychotherapeuten, cognitief gedragstherapeuten en psychiaters.

Per cursusgroep mag een beperkt aantal overige HBO-ers en basispsychologen (niet i.o.) deelnemen, indien zij met BIG-geregistreerde Schematherapeuten Register Schematherapie samenwerken, supervisie en intervisie georganiseerd zijn en zij daarnaast een vergelijkbaar niveau wat betreft klinische vaardigheden hebben in het werken met persoonlijkheids- stoornissen en ernstige As I stoornissen. De hoofddocent beoordeelt vóór de cursus of de HBO-er of basispsycholoog voldoet aan deze voorwaarden.

Overig
Basiscursus Schematherapie (25 uur) is geaccrediteerd is door het Register Schematherapie. Deze accreditatie zal ook op www.schematherapie.nl vermeld worden.

Annuleren
U kunt tot zes weken voor aanvang van de cursus kosteloos annuleren.

Aanmelden

Je kunt je voor deze cursus niet meer aanmelden.